Känn historiens vingslag i våra nya temarum

Kurorten Mösseberg har en unik historia. Under mer än ett sekel har kurorten och dess parkmiljö lockat stora skaror besökare från hela världen. Bland gästerna finns en rad färgstarka personligheter som vi nu hyllar genom speciella temarum.

I dessa rum har vi låtit inredningen inspireras av tidsandan då dessa personligheter levde och man ska bli påmind om deras avtryck i historien. Till exempel kan man i Albert Engström rummet se reproduktioner av hans konst, läsa hans litteratur mm. På samma sätt ska man kunna inspireras av personligheterna i de övriga rummen:

Albert Engström
Albert Engström, en av Sveriges mest folkkära kulturpersonligheter under tidigt 1900-tal, tillbringade en hel del tid på Vintersanatoriet, som det då kallades, tillsammans med goda vänner – bland annat målarprinsen Eugen och konstnären Carl Larsson. Engström-rummet har inretts med möblemang och kulörer efter intryck från Albert Engströms gård i Grisslehamn.

Madame Alexandra Kollontaj
Madame Alexandra Kollontaj är sannolikt ett okänt namn för yngre generationer svenskar men hon spelade en viktig roll som ambassadör i Sverige 1930-45 för Sovjetunionen. Alexandra Kollontaj var en societetsdam ur en adlig släkt, dotter till en general i tsarens armé. Hon avvek från societetslivet, anslöt sig till bolsjevikerna och deltog aktivt i oktoberrevolutionen 1917. Lenin utnämnde henne till minister – den första kvinnliga i världen – i den första kommunistiska regimen i Ryssland. Madame Kollontaj trivdes utmärkt på Mösseberg Kurort, det vittnar hennes omfattande brevkorrespondens om. I ett brev till goda vännen läkaren Ada Nilsson skrev hon:
“I morgon reser jeg till St. efter ett ophold av 3 veckor. Det har gjort mig stor nytte. Jeg er friskere och i bedre humör. Mösseberg er en ideal for hvilekur.”

Erik Bullen Berglund
En av de allra mest kända och aktade gästerna på Mösseberg under framför allt 1930- och 1940-talen var Erik ”Bullen” Berglund (1887-1963), en matglad skådespelare och regissör. Erik ”Bullen” Berglund blev inte bara känd för sina rolltolkningar på vita duken utan också för sin hobby, nämligen att laga mat. Han var ingen amatör på området. Han hade skaffat sig viss yrkesutbildning för ändamålet under 1920-talet och under vistelserna på Kurorten Mösseberg hamnade Bullen ofta bland kastrullerna i kurortens kök.

Två sviter
Falköping två första hotellsviter! Dessa är uppkallade efter två prominenta kurortsbesökare – Prins Carl och Gustaf Dalén. Dessa sviter är inredda i en ljus sekelskiftesstil och bjuder på en vacker utsikt över Mössebergsparken och Falbygden.
 

Svenska spahotell Svanen Svenska möten Facebook Facebook
Kurorten Mösseberg är ett Cittaslow-diplomerat företag, medlem i Svenska Spa-hotell samt i Tasteful Sweden.